home projecten nieuws contact

Landmark Nessersluis

Nessersluis

Kunstwerk Nessersluis Lars Bouwman

Landmark Nessersluis, Nessersluis

Dit kunstwerk is ontworpen door Lars Bouwman namens de AW Groep in opdracht van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Dit kunstwerk dient als landmark om te herinneren aan de schutsluis uit 1675 die vlakbij deze locatie is gebouwd om overtollig water van de polders Bijleveld en Reijerscop af te voeren naar de Amstel. In 1896 is de schutsluis verdwenen en gedempt als gevolg van de Mijdrechtse verveningen en de drooglegging van de veenplassen.

Het kunstwerk vormt een landschappelijk element dat refereert naar de oude schutsluis. Twee houten sluisdeuren gaan over in bankjes zodat het kunstwerk ook gebruikt kan worden om te genieten van het fraaie uitzicht over de Amstel. De bijbehorende tafel wordt gebruikt om informatie over de geschiedenis van de Oude Nessersluis weer te geven. Ook in zijn robuuste detaillering refereert het kunstwerk naar de waterbouw. Als houtsoort is gekozen voor Azobé dat veel wordt toegepast bij de bouw van sluisdeuren en andere waterwerken. De jaartallen van de aanleg (1675) en de sloop (1896) van het waterwerk staan op het kunstwerk.
Er is gezocht naar een geschikte locatie met een fraai uitzicht over de Amstel waar het kunstwerk goed zichtbaar is voor passanten op het water en op de fiets. Deze plek is gevonden: de open groenstrook aan de Amstel in het verlengde van de Veldweg in Nessersluis. Het is bovendien dicht bij de ligging van de Oude Nessersluis. Kortom, een mooie plek om even stil te staan bij de historie van een bijzonder waterwerk.
Lees meer over de geschiedenis van de Nessersluis op de watererfgoedpagina’s van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Uitvoering
Het kunstwerk is volledig prefab gerealiseerd en in één keer geplaatst. Het Azobé houten object is gemaakt op een betonnen voetplaat van antraciet schoonbeton. Op deze wijze wordt voorkomen dat het hout in contact komt met de grond. Daarnaast is het object op deze wijze eenvoudig te verplaatsen. De tegels aan de binnenzijde zijn van Chinees hardsteen en sluiten goed aan bij het antraciet beton.

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Waterschap Amstel Gooi en Vecht
Aanbestedende dienst: Waternet
Architect: Lars Bouwman (AW Groep)
Aannemer Design en Construct: AW Vessies Infra
Onderaannemer: Anton Bouw & Betontechniek
Locatie: Provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen
Adres: Nessersluis 15/16,3646 AC, Nessersluis